Odysseus hjemmeside   tilbage til forsiden
Nyheder Alt om skak 1. hold 2. hold 3. hold Junior skak Vinterturnering Hurtig skak Lyn EMT Partier Arkiv Links

07.06.2016

Minde om Viktor Korchnoi

I 2005 deltog Korchnoi, 74 år gammel, i Politiken Cup og besatte anden pladsen på deling med følgende spillere:


1  Sakaev, Konstantin 29 8
2  Korchnoi, Viktor 74
3  Shomoev, Anto 24
4  Kurnosov, Igor 19
5  Danielsen, Henrik 39
6  Hansen, Curt 38
7  Hector, Jonny 38
8  Hansen, Sune Berg 34
9  Schandorff, Lars 38
10  Chandler, Murray 45
11  Bjornsson, Sigurbjorn 30
12  Ziska, Helgi Dam 15
13  De Firmian, Nick E 48

Ved en lejlighed fik jeg af Claus Olsen Korchnoi’s noterings liste fra turneringen, hvor han spillede som sort mod Ib Hother Andersen, (har været Odysseus medlem i halvfemserne), som bevis for en svært læselig notering. Claus vil sikkert får flere grå hår i hovedet, hvis han vidste, at Korchnoi noterede brikker med russiske kyrilliske bogstaver, men felt noteringen var med de korrekte latinske bogstaver a-b-c-d-e-f-g-h og arabiske tal.

I det vedlagte diagram trak Ib 25. Ld3. Det var en stor fejl, som Korchnoi udnyttede og vandt i fin stil.

Klik her for at se partiet.

02.06.2016


Vores fem skak-globetrottere var på en kort visit i Tyskland og spillede skak i en idyllisk tysk by Schweinfurt, på bredden af Main floden, som er den vigtigste Rhinen biflod, da den er forbundet med kanalen med Donau, så der kan sejles fra Nordsøen til Sortehavet.

De sejlede ikke derned, tog fly eller tog, eller måske kørte de i bil, hvem ved?

Det var et hårdt turnerings program med tre dobbelt runder, torsdag, lørdag og søndag, og med fem timers skak per runde. Uha, uha, bliver man ikke farveblind af sort/hvid, og ser omgivelserne i terninger? Og så måtte man ikke sove længe om morgenen, da runderne startede torsdag kl. 10.00, lørdag kl. 9.00 og søndag kl. 8.30.

I de syv runder af Schweinfurt Open, scorede Poulsen fem point og blev på korrektion udråbt som nummer tre. Kun formanden sluttede under 50% med 3 point. Steffen og Henrik fik 4 point, og Klaus Bjerre 3,5 point.

Se billeder ved at klikke her.
Partier kan også ses hvis du er i besiddelse af adgangskode.

28.05.2016

Jeg holdt øje med stien, som fulgte til Odysseus åbne dør, men desværre blev den ikke benyttet af andre, udover os syv, mig indberegnet, og Jens som kom med osten lidt senere.

Trist, da både vin, ost samt Mortens foredrag om udvalgte varianter i spansk opretholdt de flotte omgivelser af aftenen på Frødings Allé, hvilket kan ses på billedet.



Når vi er ved e4–e5, kik så på Alt om skak, og se Magnus’ italienske parti mod Adams.
22.05.2016

Her, tæt på tiden som kommer efter forår, sejler Odysseus i det åbne og rolige Søborg hav, med truende varm brise sydfra, som tegn på den kommende sommer, der banker på for at komme ind, klar nattehimmel over sig, fyldt med blinkende stjerner, hvis lys kommer et sted tusinde lysår fra det dybe univers, og vores kære Venus, den største lysende planet på himlen, hånd i hånd med vores Måne, som ikke mere er uberørt.
Og pludselig strejfer der, fra Valby, kometen med vidt lysende hale, ukendt, indtil den kom meget tæt på azimut, hvor jeg genkendte den, takket være en hjælpende hånd fra manden, som har navngivet den.

Og nu kan jeg ikke mere skrive udenom, så jeg afslører navnet.

Det er vores skakkomet Arthur, som dukkede op i Odysseus farvande på skakhimlen for nogle år siden, som skak grønskolling i korte bukser og fyldte vores skaktavse hjerter med beundring. Nogle vil sikket bevidst fremhæve farmands gener, som sådan set ikke er til at benægte, men Arthur er Arthur lige så meget som Kasper er Kasper, og Schmeichel er bare en flot historie fra fortiden, og har intet med skak at gøre.
Han nærmer sig hastigt de mesterrækker i klubben, og jeg ser ham, i en overkommelig fremtid, komme til at besætte en plads på Odysseus bedste hold med sin far.

Klik her for at se partiet

18.04.2016

Magnus Carlsen - Michael Adams

Skakspillet har været gransket i tidens løb af enhver, og sammenlignet med alt muligt forståeligt og mindre forståeligt. Nu har jeg besluttet, at stille mig i køen med en sammenligning som jeg ikke nænnede at begrave og glemme i hukommelsen.

Skak minder meget om, efter min mening, Statens Museum for kunst. Sikkert en besynderlig sammenligning, men vent og hør min forklaring, før I erklærer mig tosset.

På de utallige veloplyste gange på Statens Museum for kunst udstilles værker, som kan tilfredsstille enhvers smag, kunst af verdens kendte og mindre kendte malere og skulptører, som kan nydes og kommenteres. Men, men, men, i ”kunst kælderen” gemmes adskillige krinoliner, som måske aldrig i ens liv kommer til at se dagslys.

Så blev det sagt.

Ved at taste mange partier, ved at bruge meget tid på at læse om skak, hygge mig med de utallige muligheder der findes på nettet, har jeg altid tænkt på det, det som aldrig blev vist frem, det som spillere spekulerede på før udførelsen af hvert eneste træk.
Straks må jeg tilføje, at mine tanker under spillet er af for ringe kvalitet, til at det vil hjælpe nogen hvis de offentliggøres, og mine klub venner har åbenbart aldrig taget udfordringen fra min side seriøst, eller har ikke haft lyst til det.

Og nu til sagen.

I Tata Steel Chess turneringen, som han også vandt, spildende Magnus i 9. runde et spændende parti mod Michael Adams.
Han kommenterede partiet, i Skakbladet 2016/2, med de overvejelser han havde under spillet. Ved en grundig læsning af hans kommentar til næsten hver enkelt træk, kan man lære eller få ny indsigt i skakstrategi, positionsspil med mere.

Måske vil det være en god ide, at få en af de stærke Odysseus spiller, til at bruge en aften, og uddybe og forklare de overvejelser nærmere, som Magnus skriver om. Jeg vover ikke selv at komme med noget her på siden, da det overstiger mit kendskab til skakspillet.

klik her fot at se partiet

16.02.2016

Lidt fra Vinterturneringen 7. runde

Jens udnyttede Torbens dårlige skak dag og vandt overbevisende begge partier.
Jeg har en fornemmelse af, at begge havde besluttet at overraske hinanden med åbningsvalget, som de sikkert har forberedt sig lidt på ved hjemmeanalysen. Men jeg er alligevel overrasket over, at Torben fejlede så meget. Det ligner ham ikke. Men det skal ikke tages fra Jensens evne til at finde fejltræk og de bedste fortsættelser i stillinger.
Begge partier var relativt korte.
I det første parti, som til forveksling ligner en åbningskatastrofe, kom Torbens 11.træk Se2 til at ligne begyndelsen af rejsen til Golgata.
I det andet parti var 20. … - Kd6 og 22. ...-g6 lignede træk drømmen om at passere uskadt, kig lidt i græsk mytologi, den berygtede underverdens flod Styx.
Se partierne i partisamlingen, som er tilgængelige for klubmedlemmer.

Sørens og Bents første parti lignede en åbnings tværkamp, hvor parterne skulle bevise, at de kunne komme igennem uanset de mange sår. Det ene  fejltræk efter det andet vekslede fra træk til træk. Så satte Søren en stopper for det med et fatalt dårligt træk, og Bent var over ham med et nyslebet sværd. Men det viste sig, at han ikke havde haft styr på sit kavaleri, og med to fejlagtige fløjangreb satte han Sørens håb om bedre tider i gang. Efter at yderlige et af Bents forsøg på at flytte de tunge tårn fejlede, kom Søren i tanke om, at det at vinde kunne sætte et plaster på såret for det dårligt spillede parti.

I begge Poulsens partier blev der indblandet et af hans tårne i det endelige resultat. I det første parti kom begge i tidnød, og stoppede med at notere, men et af Poulsens uheldige tårn træk i en vundet stilling, gav kun remis.
I det andet parti havde Jesper overvægt, da Poulsen først i sit 19. træk tog den forkerte bonde med sin springer, og gav Jesper gevaldig stor fordel, for med det 20. træk forhøjedes yderligere hans allerede store fordel.

Steffen udlignede stillingen ved at vinde det andet parti ved hjælp af et enormt held, Oles sjuskede med uret så han forspildte sit komfortable tids overskud til at komme i tidnød og tabte faktisk på tid og Steffens stædige indstilling, at et parti skal spilles til sidste dråbe sved er fordampet.

Steffen, en forkæmper for fornyelsen af Vinterturneringen, fik endelig sine tanker igennem. Begge spillere skulle føre hvide brikker samme aften. Og så ikke mere om det.
Klaus Bjerre og Poul vandt med de hvide brikker. En grov fejl begået af sort i sit sidste træk, var nok for at opgive partiet.

Både Bo mod Henrik og Mikkel mod Bent Vestergaard tabte begge deres partier. Bo på sin sædvanlige måde - sætter en officer i slag og opgiver så med det samme. Mikkel spillede dog op til Bent, men blev presset til bristepunktet, hvor han fandt ud af, at det ikke mere var ansvarligt at fortsætte.

Se partierne i partisamlingen, som er tilgængelige for klubmedlemmer.

06.02.2016
Fra 2. holdets mange remis partier i torsdag som kunne vindes
         
Hvad er sorts bedste træk i begge diagrammer som gav stor fordel?
         
Hvad er sorts bedste træk i venstre diagram, og hvad er hvids bedste træk i højre diagram som gav stor fordel?
01.02.2016

Jeg har læst et eller andet sted, undskyld jeg har glemt hvor, at det er let at kritisere en skakspiller for dårligt udførte træk som Fritz fandt hjemme ved analysen. Det er sikkert rigtigt, men ….
…. i nedenstående diagrammer, som jeg kalder ”et træk katastrofer” fandt modstanderen, at trækket er dårligt ved brættet.

    
I det første diagram Tomashevsky  som hvid  træk De5.
I det andet diagram træk Caruana som sort Txg3.
I det tredje diagram træk Adams som sort Sd8.

Find ud af hvordan de tabte!
17.12.2015

Under Grand Chess Tour 2015 har der været tre turneringer for ni udvalgte deltagere (Carlsen, Anand, Topalov, Nakamura, Caruana, Aronian, Vachier-Lagrave, Giri og  Grischuk) samt en fra hvert organisations land.

Norge var det første land, og Norwey Chess 2015 fra 14. til 27. juni startede med en stor skandale. Turneringsledelsen havde ændret betænkningstid, og da de var usikre på, om alle var klar over det, besluttede de at turneringslederen før første rundes start skulle gøre spillerne opmærksomme på de nye betænkningstid ændringer. Desværre var Carlsen endnu ikke ankommet, så han blev ikke gjort opmærksom på disse ændringer, og ingen ville åbenbart ulejlige sig med at gøre det ved hans ankomst. Så da han, helt overbevidst om at tillægstid ville blive tildelt på hans ure, begyndte han at tænke, og hans flag faldt. Turneringslederen havde meddelt ham, at han havde tabt på tid til Topalov, for at ironien skal komme helt frem i en helt klar vinderstilling. Han blev grundig rystet, og turnering var så ikke mere hans kop te. Han fik kun halve point i de første fire partier. Til sidst tabte han også til turneringens tiende spiller, nordmanden Ludvig Hammer i sidste runde.

For mig en elendig behandling af verdensmesteren, og så i hans hjemland. Jeg tror, at han aldrig vil glemme det.

Anden turnering fandt sted fra 22. august til 3. september i St. Louis USA, og hed 2015 Singuefild Cup. So blev spiller nummer ti. Turneringen blev vundet af Aronian, Carlsen delte anden pladsen med Nakamura, Giri og Vachier-Lagrave.

London Chess Classic 2015 fandt sted fra 3. til 13. december. Adams var den tiende spiller.
Carlsen sluttede på en delt 1. plads med Giri og Vachier-Lagrave. Efter korrektion, havde Carlsen den fordel at møde vinderen af de to andre i finale i en TIE-BEACK. Han vandt finalen mod Vachier-Lagrave.

Jeg viser alle 1-0, 0-1 partier fra de tre turneringer. Klik Partier

29.10.2015
               

Sidste år vikarierede Søren og Torben  på 1. holdet, henholdsvis 2. og 8. bræt, sidstnævnte endda fem gange, begge med positiv scoring.

I år blev de faste medlemmer af 1. holdets klub.
Søren på første, og Torben på foreløbig syvende bræt.

Udover, at den gamle 1. holds kending Jan Brønnums skaffede et halvt point til holdet, så har de to nye magtet at omdanne vinderlysten til gevinst på tavlen i skaksæsonens premiere søndag.

Både Søren og Torben levendegjorde, at deres skakkunnen skaber ensrettede veje mod gevinsten for enden af spilletiden. Modstandere blev overhalet og henvist til de sparsomme parkeringspladser, hvor de skulle vente på at de to Odysseuser kørte forbi med blafrende vinderflag ud af de åbne vinduer, på deres biler proppet med vindervarianter.

De fem gamle 1. holds koryfæer gravede kartofler til Van Goghs ”kartoffelspiserne”

21.08.2015

Sort på hvidt igen

Selvom skak, i de fleste tilfælde, spilles på et bræt med sorte og hvide felter, så er selve spillet meget mere nuanceret og ikke bare sort og hvidt.
Dog, i forbindelse med skak kan der opstå unuancerede episoder.

Kig lidt nærmere på torsdag aften, den første aften på godt gravede og til dels ensrettede Frødings Allé, med skak i den nye skaksæson.

Vores unge komet Arthur Berg tog sin far Søren med til aftens lyn, sikkert eller måske med tankerne om, at afprøve hans lyn - og torden styrke. Fint nok, men jeg ved ikke om han fik noget brugbart ud af aftenens to lyn turneringer. I den første lynede Søren grusomt og nedlagde alle, med få vittige torden bemærkninger undervejs, på nærmest mig som turnering leder, for i den anden, at give vores gavmilde og generøse skyggemedlem Robin fra Utterslev mose lov til at være sidst.

Det var ikke mange, der mødte op men skak kvalitet var godt repræsenteret.

Fort at vende tilbage til Arthur, så bekræftede han at komet ikke bare var min opfindelse, bare for at ryste hans skakambitioner, niks og igen niks, han gik fra 1694 til 1803 i interne lyn rating.

Og nu har jeg opbrugt aftenens ”at rose” budget, og kører hjem i den rigtige retning på Frødings ikke udgravede venstre side, set fra nord mod syd.

30.07.2015

Sort på hvidt

En pudsig koincidens dukkede op, da parring til 7. runde kom frem og vores Morten første gang i turneringen skulle møde en dansk spiller, nemlig Morten V. Fabrin.
Statistikken fra de seks foregående runder viser, at de to spillere til fælles kun havde fornavnet Morten. Deres resultater gennem de seks runder viser, hvor forskellige de egentlig er.

MVF har tabt alle sine tre partier med hvid, hvor MA har vundet sine tre.
MVF har med sort vundet alle tre partier, hvor MA har tabt sine tre.
For at kulminere koincidensen, så har MVF kun fået et halvt point af sine resterende tre partier med hvid, hvor MA ikke fik mere end et halvt point af sine tre partier med sort.

Vil de endes med remis?

29.06.2015
Norwey Chess 2015 er en efterfølger af Norwey Chess 2014, som fik sin start i Norwey Chess 2013. Turneringen samler de stærkeste skakspillere i verden med verdensmesteren i spidsen. I 2013 var det Anand, og i de to følgende år Carlsen.

En pudsig kuriositet er, at ingen af dem vandt turneringen.

En anden sjældenhed er, at i alle tre år var det en kvinde, der var turnerings leder. De første to år i skikkelse af en fransk pige ved navn Anemone Kurtzer, og i år en serbisk turneringsleder som hedder Sava Stoisavljevic. At udtale hendes efternavn var let for mig. Den sidste har sikkert haft en varm kartoffel i munden, da hun skulle fortælle Carlsen, at han havde tabt på tid til Topalov i en vundet stilling. Om det var hendes eller turneringens fælles ledelses skyld, er jeg uvidende om, men Carlsen blev straffet for, at han kom for sent til spillelokalet for at høre om de nye regler, som alle de andre var blevet informeret om. At en verdensmester ikke fortjente at blive informeret da han ankom, er mig en myte. I år havde feltet et ratings gennemsnit der var uhyre højt og stod på 2783, og var bestående af ikke mindre end otte fra top 10 (Carlsen, Anand, Aronian, Topalov, Caruana. Giri, Grischuk og Nakamura) samt Vachier-Lagrav med 2723, og nordmanden Hammer, som var outsider med sine 2665. Topalov vandt turneringen, og Carlsen indkasserede fire nuller, noget han ikke har prøvet siden sin børnehave skaktid.