Nyheder KSU - DSU Alt om skak Turneringer Skak partier Links Arkiv

26.03.2013

Ifølge Odysseus’ officielle hjemmeside, skulle Søren Klausen i sit udsatte parti have hvide brikker. Hvem har begået fejlen -  Claus eller Jens?

Jeg kan tilføje endnu et katastrofal gæt.
Jesper Bruun fik kun 30 % for at vinde over Søren.

Læs mere om Berg + Berg ved at klikke her

Fjerde Lynmesterskab Grand Prix samlede kun seks spillere!

08.01.2013
Morten banker på mesterspiller døren

I CXU nytår 2012 sad Morten i henhold til rating overfor stærkere spillere end ham selv, i alle syv runder. De har ikke forskrækket ham, han blev tværtimod udfordret, og så tog han skalpen af to over 2000 spillere, og garderede det med en remis. Med lidt mere koncentration og held kunne han skrabe lidt flere point.

Sort er i trækket!
Burde han kigge lidt nærmere på trusler i centrum?

Sort har lige trukket g2!
Hvad er hvids bedste træk?
Sort er i trækket!
Burde han kigge lidt nærmere på trusler i centrum?
Sort har trukket c5 i stillingen, og det var ikke godt.
Hvorfor?
Hvids sidste træk d4 var en lokkemad, og sort spiste det! Hvad er hvids bedste træk i stillingen?
17.12.2012

I alle seks diagrammer er sort i trækket.
Hvad er sorts bedste træk?

   

   

Klik her for at se, hvad der blev spillet og hvad der kunne spilles

17.12.2012

Michaels eventyr i London sluttede langt fra, hvad forventningerne rakte til og vækkede sikkert blandende følelser med lidt bitter smag.
De første fire runders status har jeg allerede beskrevet som en tynd remis og foræret point.
De følgende fem gav en forventet gevinst og foræret remis. De sølle tre point kunne sikkert heller ikke imponere Michael.
Og så står vi tilbage med det tabte.
Det er ikke en nem dagsorden, men jeg er af den overbevisning at det tabte ikke er helt tabt på gulvet. Min anbefaling lyder måske triviel, men ærlig: "tag dem med oprejst hoved, og sæt dig på skolebænken for at lære mere". Enhver skakspiller er i evig udvikling, og lærer gennem hele livet det med skak. At lære mere af sine "egne fejl" begået på brættet, svarer kun lidt til virkeligheden. Ingen laver bevidst fejl, de er et produkt af skakniveauet på daværende tidspunkt, og derfor skal fejlene ses fra en positiv vinkel, som en udfordring til at lære mere.

10.12.2012

KSU DAGSTURNERINGERNE startede i 2006 med tre årlige, men allerede i 2009 voksede de til fem per år. Allerede nu er der planlagt fem turneringer i 2013, og den første som starter i februar måned er højest sandsynligt fuldt belagt, da 36 spillere har tilmeldt sig og betalt.

At traditionen fortsætter, skyldes at en hård kerne af københavnske skak entusiaster stiller op år efter år.  Betingelserne er usædvanlige, da urene sættes i gang allerede kl. 12.00, så jeg kan roligt konstatere at det er seniorernes skak Mekka, suppleret med dem, som kan få fri midt på dagen.

Fra Odysseus folket kom kun Steen G. Nielsen og Steffen Petersen, til middagens skak i Valby. Den første kom ikke på vinder podiet, men den anden skal tage sig sammen, da han risikerer at få højdesyge, luften oppe i toppen er tynd, og så er der langt at falde ned.

I år delte Steffen første pladsen med to andre.

Steffen var så venlig, at sende sine partier til Odysseus database, men jeg viser dem også på SPOOFA siden. (klik Skak partier)

Skak på "Valby om dagen niveau" er spændende, fyldt med uforventede vendinger, varianter som kun en af spilerne kunne få øje på, eller regne ud i hjernens korridorer, snerpende konger og damer som danser kadril med deres undersåtter. Det er skak pyntet med liv og sjæl - den iskolde Fritz' ideer har fået indgangsforbud.

06.12.2012

Michael kom med blandede følelser gennem tredje og fjerde runde i London.
Først skulle han gennem en lukket siciliansk. Jeg kiggede i min database, og fandt ikke et eneste parti hvor Michael befandt sig med en sicilianske mafioso i et lukket rum.  Men pudsigt nok fulgte Michaels parti mod Douglas McKerracher (hvid) helt op til 23. træk et parti som blev spillet af Cenkovic -Jirovski allerede i 1994 i Mlada Borislav skak turneringen. Om Michael og Douglas kendte til partiet, er mit gæt: Næppe. Hvem de to andre spillere er, ved jeg ikke, men til gengæld ved jeg at Mlada Borislav er en by i Tjekkiet og på godt og ondt er kendt, takket været Skoda bilen.


Michael burde lade være med at følge efter det gamle skidt allerede efter sit svagt 15.træk. Men det gjorde han ikke, og jeg kan forestille mig at Michaels utallige forsøg på at etablere en fornuftig dialog med sine brikker, ikke lykkedes og var årsagen til den lange pinefulde forgæves kamp.

Og så kom fjerde parti, hvor modstanderen ikke viste sig i Olympia som en kulmination på dårligt humør fra dagen før. Michael kom til London for at spille skak, ikke for at tilegne sig et gratis point.

Se partiet fra tredje runde ved at klikke her

05.12.2012 Jeg vil her på siden følge Michael i den londonske skak tåge

Jeg tror, uden at vide det, at Michael blev godt overrasket allerede efter hvids andet træk 2.Lg5, men  straks må jeg konstatere at han var på god talefod med sine brikker, og havde set længere mod horisonten med en let fordel indtil sit 17. træk. Teorien forlod de allerede efter 7. træk og er kommet godt ind i midtspillet, hvor træer i skoven kan let blive væltet af et pludseligt vindfremsøod.


Hvorfor jeg så synes at Michaels 17. .... -Sxe5 træk var problematisk, og årsagen til at han tabte partiet?

Fritz fandt trækket som ikke godt, tak for det min fortrolige ven, med i samme åndedrag må jeg tilføje, at kære Fritz er stum, kold og ikke altid forståelig for mig, men han kan ikke fortæller hvorfor han synes om dit eller dat, kun foreslå nogle bedre træk. At jeg benævner et program som "han" er måske overdrevet.

Men det forhindrer ikke mig at opflamme ilden i min brændende intuition og kalde kendskabet til skak frem til hjælp, ikke som spiller men som analyse.

Nu kommer min forklaring.

Ved at tage springeren på e5 tvinger Michael sig selv til at tvangsflytte en anden officer, som ellers hyggede sig i baggrunden og ventede på at blive kaldt til aktion, samt åbne f-linjen til hvide tårne, og næsten fastfryser sine kongebønderstillinger. Kort sagt, opfodrer han hvid til at angribe på kongefløjen. Den dårlige bonde på c3 som sort kunne tage, er uden betydning da hvid spillede skeløjet og kiggede en anden vej.

Nu bliver sort sat under stort pres, og allerede efter to træk kunne hvid totalt tage modet fra Michael, men han havde ikke travlt.


Jeg er heldig, at det ikke var mig som sad overfor den svenske grovæder som havde en engelsk gentleman på den anden side at brættet, men ingen skal fortælle mig at skak er et humant spil. Jeg ville svede mig ihjel, men Michael overlevede og fik faktisk et fint resultat dagen efter.


Lidt om det.

Jeg har allerede sagt, at det var en præstation af Michael at komme med halve point hjem på hotelværelset, mod en stærkere spiller. Det kan jeg ikke løbe fra, men så kiggede jeg på partiet og ændrede mening . Det er altid godt at komme frem med sin ærlige mening, som ikke altid bliver vel modtaget, men jeg tager chancen og glider på gættemarken. ( Michael remis vil aldrig blive godkendt i hovedturneringen)

Nu kommer jeg til at fabulere lidt.

Michael mødte en af sine gamle engelske venner, de snakkede frem og tilbage .... nåh, er det dig ... kan du huske da vi .. bla . bla .. bla, nu har jeg det sjovt med mine børnebørn ... bla . bla . bla ... hvordn' gå det med den søde Bobby ...  og slut prut finale - vi tager remis, ikke!

Hvis du vil se partierne klik her
04.12.2012

Traditionen tro, deltager Michael Marshall i London Chess Classic FIDE Open fra lørdag d. 01. til søndag 09. december i et uhyre stærkt felt af 221 spillere fra alle seks kontinenter.

De første 179 spillere er mesterspillere, og højere ratet end Michael (nummer 180). Så et halvt point fra de første tre runder hvis modstandernes gennemsnit rating var 2101, kan betragtes som et godt resultat.

Turneringen er berammet til 9 runder, så der er god tid for Michael til at vise tænder.

03.12.2012

4th London Chess Classic 2012



Turnering med mange fornemme navne og titler.
Starter lørdag den 01.12.2012 til mandag den 10.12.2012.
Klik her og gå direkt til LIVE GAMES
27.11.2012 Lidt om Odysseus database

I 1996 tog jeg en beslutning om at starte indtastning til Odysseus database, og begyndte at taste klubmedlemmernes skakpartier.
Jeg lånte af Claus Olsen de gamle klubblade, og derfra hentede jeg partier fra den periode, hvor jeg ikke var medlem af Odysseus. Jeg kom ind i klubben i 1993. Jeg kan ikke huske, hvor lang tid det tog at taste de ca. 1000 partier, men det blev gjort.

Så fra 1996 tastede jeg regelmæssigt alle holdpartier, interne turneringer, medlemmernes partier fra eksterne turneringer som jeg kunne komme i besiddelse af, eller finde på nettet.
I skrivende stund er Odysseus database vokset til 6905 partier, og ved skaksæsonens slutning vil den komme op på over 7000. Jeg har tastet mindst 6000 partier, resten har jeg hentet fra diverse hjemmesider og turneringer (f.eks. Politiken cup).

Det at taste er en del af min hverdag, og selve tastningen forekommer mig nem. Og når det så er sagt, må jeg straks indrømme at helt problemløst er tastningen ikke.
Det har taget mig et godt stykke tid, at lære Simons og Jesper Klausens skrift - de må da have nogle ægyptiske slægtninge langt tilbage i familien - hvem ellers har lært dem hieroglyffer. Så er der en del, som bytter om på rækkerne for brikkens placering, brikkens bogstaver eller pludselig skriver hvid træk i sorts felt og omvendt, men den slags fejl er jeg vant til at løse hurtigt. De, som totalt misforstår noterings formålet og noterer umulige træk eller undgår at notere et stykke tid, og så bruger hukommelsen i stedet for overfor modstandernes notering, er generelt umulige at rekonstruere. Men alt i alt, når jeg sidder med en noteringsliste i hånden, så lykkes det mig i mere end 98 % at taste korrekt.

Det er lidt mere træls at skaffe partier til tastningen.
Generelt hænger det sammen med folks indstilling. Hovedparten af klubmedlemmer og gæster ved holdturneringer, afleverer deres notationer med et smil, uden yderligere diskussioner eller bemærkninger.
Så er der de, som pænt skal bedes om de gule sider hver gang, måske flere gange, selvom i hvert fald klubmedlemmer ved at jeg taster til Odysseus database.
Der er mange som på en eller anden måde forsøger at komme uden om levering af deres partier, især de tabte. Mod dem bruger jeg min autoritative indstilling af stemmebånd og blikket. Det hjælper ikke hver gang, og faktisk bryder jeg mig ikke ret meget om metoden.
Nogle forsvinder bare inden jeg når til dem, eller kan pludselig ikke finde notationen.
Så Odysseus database er ikke komplet.

Men hvorfor bruger jeg tid og kræfter på at vedligeholde Odysseus' database?

Min indstilling er: ingen databaser - ingen hjælp til at lære noget.
Der er utallige databaser i omløb på nettet, og deres eksistens er bundet sammen med at noteringer afleveres til tastning.
Efter de skrevne skaklove, skal begge parter i et skak parti skrive trækkene ned, og senere aflevere noteringsliste til turneringslederen. Men reglen er åben for personlig tolkning og der findes ingen sanktioner.
Alt det, som i dag findes på nettet eller alle de skak bøger som er skrevet ville ikke eksistere, hvis notationer af skak partier ikke var blevet afleveret. Det er klart for enhver, men alligevel protesteres der tit mod aflevering. Jeg kan ikke forene mine tanker med dem, som synes at det at bruge det er OK, men at bidrage selv  NIKS.

Odysseus' data base er på nettet (SPOFFA), men da mange klubmedlemmer ikke er glade for at databasen står frit tilgængelig for alle, har jeg imødekommet deres ønske og kun ved henvisning til mig (brug Stanislavs mail på SPOFFA's forside) kan du få instruktion om,  hvordan du henter den.
23.11.2012
   
  Verdensmester GM Yifan Hou (Chn) 2606  

En af de fire bliver Yifan Hou udfordrer om verdensmester titlen
For tiden spiller Stefanova og Ushenina om hvem skal udfodre Hou
     
  GM Antoaneta Stefanova (Bul)2491   GM Dronavalli Harika (Ind) 2512  
     
  IM Ana Ushenina (Ukr) 2452   WGM Wenjun Ju (Chn) 2501  
21.11.2012

Hvid Nisipeanu har lige spillet Tb4 som ikke var et godt træk.
Ivanchuk øjner chance for remis! Hvad spiller han så?

Læs mere om Kings Tournament ved at klikke her

16.11.2012

Nogle af Poulsens opgaver til dem som kom ikke fordi Frødings Allé i torsdags.
I alle tre diagrammer hvid er i trækket og vinder med mat i få træk

    

09.11.2012

Også de store kan være blinde.
Diagrammet er fra partiet mellem F. Caruana (2786) og L.D. Nisipeanu (2668)
Hvid skal flytte kongen for at vinde. Men hvor hen?  Enten vinder han, eller sort får remis.
Hvid trak remistræk.
Mine klubvenner og læsere af SPOOFA er ikke i nærheden af de høje ratingstal, men jeg er sikker på, at mange fandt det rette træk.



31.10.2012





Beslutningen om at tage tårnslutspil til diskussion blev taget efter Simons tabte tårnslutspil, i et parti mod Morten i Efterårsturneringens 2. runde, som i øvrigt først blev udsat og spillet senere.

Som udgangspunkt ville jeg gå igennem Odysseus database og finde eksemplerne der, så jeg holdt mig til det niveau som spilles i klubben.

Jeg frasorterede i første omgang alle partier, hvor en af parterne ikke mere er Odysseus medlem. Det reducerede databasens 6856 partier til 3850.
Så ville jeg kun går igennem  partier over 50 træk. Det kan godt være, at der blev tabt nogle partier, men jeg orkede ikke at gå igennem alle 3850 partier.
Efter at jeg havde knoklet i timevis, kom jeg ned på 656 partier. Man sveder ikke, når man arbejder på computer, men får ondt i fingrene, så jeg holdt de nødvendige pauser.
Nu skulle jeg udvælge partier som kun havde tårnslutspil, og så kom jeg ned på 74 partier.
Jeg gik igennem alle 74 og fravalgte dem, som havde klar fordel på brættet hvor der kun optræder  tårne, konger og bønder.
De 22 partier kiggede jeg grundigt igennem og frasorterede dem, hvor en ikke Odysseus spiller havde afgørende rolle for resultatets udfald.
I de 15 partier som blev tilbage, fandt jeg passende diagrammer med spørgsmål som jeg viser frem. Selvfølgelig kan alle partier også spilles igennem. Klik Skak partier.

Det var et hårdt og krævende arbejde, men da det hele var overstået føltes det ikke så slemt. Hele seancen foregik ikke på en dag, det ville være uforsvarligt for mine gamle hænder. Jeg skifter faktisk helt bevidst med at arbejde med musen fra venstre til højre hånd efter behov.

Nu håber jeg at en kyndig Odysseus spiller, det er jeg i hvert fald ikke, får lyst til at holde relevante foredrag om tårn slutspil. Der er meget at lære om tårnslutspil.

Klik her for at se de 15 diagrammer.